To Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ «Μέρες Παραμυθιών» ολοκληρώθηκε αφήνοντας το αποτύπωμα της χαράς, του μοιράσματος , της δύναμης της ζωής. Ζήσαμε ένα φθινοπωρινό δεκαήμερο γεμάτο παραμύθια , μύθους,  ιστορίες   .  Μια γιορτή διαπολιτισμικής, πολύγλωσσης συνάντησης παραμυθιών, πολιτισμών, αφήγησης για δέκατη χρονιά στη πόλη μας. 

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής &   Marketing του Ν. Θες/νίκης , με συνδιοργανωτές το  Αρχαιoλογικό  Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης,   σε   συνεργασία με Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, τον oργανισμό Ateliers de la rue  Raisin –France και De Capes et De Mots-Βruxelles, την ΔιΕπαφή-Ερευνητική Ομάδα Εκπαιδευτικής Πολυγλωσσίας-Γιορτές Πολυγλωσσίας, USB ( Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων), European Solidarity Corps, Το πάρκο Τσέπης- Πρωτοβουλία της Γειτονιάς της Αλ. Σβώλου και με την υποστήριξη των χορηχών επικοινωνίας, ΕΡΤ3, FM100, Eφημερίδα Μακεδονία, Parallaxi, Plusradio, Ιανός, Μαλλιάρης, Starclassic radio. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ εντάχθηκαν  εκδηλώσεις του προγράμματος «Οι δρόμοι των Παραμυθιών» που επιχορηγεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι συνθήκες ιδιαίτερες λόγω της πανδημίας. Με την τήρηση των οδηγιών     για την προστασία της δημόσιας υγείας διασφαλίστηκε η ασφαλής συμμετοχή όλων όσων   παρακολούθησαν τις πολυήμερες και πολύωρες  εκδηλώσεις και το  σεμινάριο που φιλοξενήθηκε για ακόμη μια χρονιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Η κάθε εκδήλωση ήταν μια ξεχωριστή ,μοναδική  συνάντηση και εμπειρία χάρη στις        εξαιρετικές αφηγήσεις, στο υπέροχο κοινό που παρόλα τα πρώτα φθινοπωρινά κρύα η  παρουσία του ήταν δυναμική και τρυφερή ταυτόχρονα. Η πολυμορφία και ιδιαιτερότητα των χώρων που   φιλοξένησαν  τις εκδηλώσεις συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία τους.

Στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Βυζαντινού Μουσείου που ενώνουν με αρμονία τις μνήμες του παρελθόντος με το παρόν πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Βραδινή παράσταση αφήγησης  τριών  ωρών: Ιστορίες για «Μεταμορφώσεις», 9 εξαιρετικές αφηγήτριες , η καθεμιά ξεχωριστή , με την προσωπική εκφραστική της δύναμη αφηγήθηκε ιστορίες παμπάλαιες. Ιδιαίτερες στιγμές  της βραδιάς η αφήγηση στα γαλλικά, ρωσικά, αρμένικα. Πρωινή μουσική παράσταση με μύθους κοσμογονίας ελληνικούς και Μαορί σε δύο γλώσσες ,ελληνικά, γαλλικά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο .

Βραδινή μουσική παράσταση αφήγησης  με παραμύθια, μουσική και τραγούδια  από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου  στο Βυζαντινό   Μουσείο.

Πρωινή παράσταση αφήγησης για τους μικρούς φίλους των παραμυθιών κάνοντας βόλτα στον Θερμαϊκό με το καραβάκι «Κλειώ».

Πολύγλωσσες αφηγήσεις  σε σχολεία. Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μια διαπολιτισμική βραδιά αφήγησης ανοιχτή σε όσους αγαπούν να ακούνε και να αφηγούνται παραμύθια στο Πάρκο Τσέπης, Πρωτοβουλία της Γειτονιάς της Αλ. Σβώλου. Συμμετείχαν  και νέοι- εθελοντές της USB μέσω του προγράμματος European Solidarity  Corps οι οποίοι αφηγήθηκαν παραμύθια, θρύλους και μύθους από τις χώρες τους .  Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα  παρακολούθησαν   training για την αφήγηση στην Action Art .

Για την επιτυχία του Φεστιβάλ ευχαριστούμε θερμά:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο, την κυρία  Κουκουβού και  την κυρία Τσαγκαράκη για τη συνδιοργάνωση. Τον κύριο Τσούγγαρη για την εξαιρετική συνεργασία.

Το Βυζαντινό Μουσείο και την κυρία Νίκη Τσιλιπάκου για τη συνδιοργάνωση.

Τους καλεσμένους αφηγητές  Ludwine Deblon, Αγνή Στρουμπούλη, Λίλη Τριαντάρη που ήρθαν από τη Γαλλία, την Αθήνα και την Καλαμάτα   για να στηρίξουν το φεστιβάλ , τη Ροδάνθη Δημητρέση αφηγήτρια και καλλιτεχνική υπεύθυνη του προγράμματος  , Κατερίνα Κλεάρχου,  Στέλλα Τσατσαρώνη, Kristina Hakobyan, Oxana Βασιλείου, Michela Gennari .

Όλους τους φορείς που στήριξαν με τη συνεργασία τους  και τη χορηγία τους   την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, όπως επίσης   και τους εθελοντές μας.

Ευχαριστούμε   όλες και όλες που  ήσασταν εκεί και μοιραστήκαμε αυτές  τις ξεχωριστές  συναντήσεις  που μόνο τα παραμύθια ξέρουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο να μεταμορφώνουν σε παραμυθία και τρυφερές αναμνήσεις .

Αction Art

 

 

                

                       

 

 

Προηγούμενο άρθροMY NINE MONTHS IN GREECE – PAULINE
Επόμενο άρθροΒιωματικά εργαστήρια δια ζώσης 2021-2022: Εκπαίδευση στην Τέχνη της Αφήγησης