«Πνοές Ανέμων» ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2017,
21 Οκτωβρίου ,«Παραμύθι μυθικό, Αμπελάκι Ολυμπικό»
19-22 Οκτωβρίου 2017
Στο Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων (Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας)
Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 10:00π.μ -12:00, Αφήγηση του αρχαιολογικού παραμυθιού της Επίτιμης Εφόρου Ε. Πουλάκη – Παντερμαλή, «Παραμύθι μυθικό, Αμπελάκι Ολυμπικό» και μύθων, από την αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση (Action Art). Κεντρικό θέμα της αφήγησης, που θα γίνει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, είναι η υστεροκλασική – ελληνιστική αγρέπαυλη από την πεδινή χώρα των Λειβήθρων.
Η αφήγηση θα πραγματοποιηθεί στο στο Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων (έργο ΕΣΠΑ 2007-2013), (Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας), στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2017, «Πνοές Ανέμων», που υλοποιείται στις 19-22 Οκτωβρίου 2017, που οργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, σε συνεργασία με την Action Art, ιδιώτες και το Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας
Είσοδος ελεύθερη / Δηλώσεις συμμετοχής – τηλέφωνο επικοινωνίας: 23520 33884, 23510 47883. Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων https://www.leivithrapark.gr/
19,20 & 21 Οκτωβρίου «Πνοές Ανέμων»
ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας σας προσκαλεί στις παρακάτω δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2017, «Πνοές Ανέμων», που υλοποιείται στις 19-22 Οκτωβρίου 2017.
• Πέμπτη – Παρασκευή 19-20 Οκτωβρίου 2017
Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου
Οι δράσεις περιλαμβάνουν:
1. Παρουσίαση
● Οι Άνεμοι στην ελληνική γραμματεία, μυθολογία και τέχνη
● Η συμβολή του αέρα στη μουσική
● Αρχαία αερόφωνα μουσικά όργανα
● Ύδραυλις του Δίου (τεχνολογία, ιστορική εξέλιξη)
2. Προβολή βίντεο «Η Αρχαία ύδραυλις»
3. Μουσικό παιχνίδι (με πνευστά μουσικά όργανα)
Η διάρκεια του προγράμματος είναι: 8:00-10:00 και 10:00-12:00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Δηλώσεις συμμετοχής – τηλέφωνο επικοινωνίας: 2351047883.
Υπεύθυνοι δράσης: Ε. Γεροφωκά, Μ. Παπαθανασίου
• Σάββατο 21 & Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017
Στο Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων (έργο ΕΣΠΑ 2007-2013), σε συνεργασία της ΕΦΑ Πιερίας με την Action Art, ιδιώτες και το Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας θα υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:
1. Ξενάγηση, με εστίαση στο θεμέλιο μυκηναϊκού αψιδωτού κτιρίου καθώς και στο κεντρικό συγκρότημα ενημέρωσης του πάρκου, η κάτοψη του οποίου εμπνεύστηκε από ένα οινοποιητικό συγκρότημα που ανασκάφηκε στην πεδινή χώρα των αρχαίων Λειβήθρων. Επισημαίνεται η επιρροή των ανέμων στον προσανατολισμό και την αρχιτεκτονική δομή των αρχαίων κτιρίων. Επιπλέον, σε νοηματική συνάφεια με το οινοποιητικό συγκρότημα από τη χώρα των Λειβήθρων, γίνεται αναφορά στην επίδραση του αέρα τόσο στην καλλιέργεια της αμπέλου όσο και στη διαδικασία οινοποίησης.
2. Αφήγηση του αρχαιολογικού παραμυθιού της Επίτιμης Εφόρου Ε. Πουλάκη – Παντερμαλή, «Παραμύθι μυθικό, Αμπελάκι Ολυμπικό», από την αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση (Action Art). Κεντρικό θέμα της αφήγησης, που θα γίνει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, είναι η υστεροκλασική – ελληνιστική αγρέπαυλη από την πεδινή χώρα των Λειβήθρων.
3. Εργαστήριο γλευκοποίησης από το στάδιο της σύνθλιψης των σταφυλιών έως την αποθήκευση του γλεύκους σε πήλινους πίθους. Υλοποίηση της δράσης από τον αμπελουργό Α. Μπογιατζή με τη συνδρομή του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας.
4. Καλλιτεχνικό εργαστήριο που περιλαμβάνει:
α. κατασκευή ανάγλυφου πλακιδίου με βότρυ και την επιγραφή ΛΕΙ-ΒΗ, που αποτελεί μικρογραφική αναπαράσταση αρχαίου μολύβδινου βάρους από τον αρχαιολογικό χώρο των Λειβήθρων και ενέπνευσε το λογότυπο του πάρκου.
β. κατασκευή χάρτινου ανεμουρίου
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Στα εργαστήρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατόπιν δήλωσης συμμετοχής.
Δηλώσεις συμμετοχής – τηλέφωνο επικοινωνίας: 23520 33884, 23510 47883.
Υπεύθυνοι δράσης: Ε. Κλινάκη, Β. Κυπριανιού.
Σύντομο βιογραφικό Ρ. Δημητρέση
Η Ροδάνθη Δημητρέση, είναι αφηγήτρια, παιδαγωγός, εικαστικός . Το 1995 εκπαιδεύτηκε στην προφορική αφήγηση παραμυθιών, μύθων , θρύλων και στην παιδαγωγική τους αξιοποίηση, δίπλα στον Jean Porcherot αφηγητή εμπνευστή και ιδρυτή των festivals Nuit des Contes & Rencontres Contées/Γαλλία. Από το 2000 είναι μέλος του Ateliers du Conte aux Ateliers de la rue Raisin στη Γαλλία. Το 2009 συμμετείχε στην ίδρυση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Action Art. Οργάνωσε το Εργαστήριο Αφηγητών της Action Art και πολυγλωσσικές ομάδες αφήγησης, δίνοντας παραστάσεις στην Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014, τις Γιορτές Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμο Κοζάνης, στην Παραθινούπολη, festivals, σχολεία, κ.α.
Πραγματοποιεί σεμινάρια για την Εκπαίδευση στην τέχνη της Αφήγησης, την Παιδαγωγική αξιοποίηση του παραμυθιού, εντός και εκτός Θεσσαλονίκης, σε σχολικές μονάδες σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και άλλους φορείς. Πραγματοποιεί διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα με αφήγηση και άλλες μορφές τέχνης. Ετήσια οργανώνει τετραήμερο σεμινάριο σε συνεργασία με τον αφηγητή Jean Porcherot.
Αφηγείται στο εξωτερικό σε festivals ,στην Ελλάδα σε μουσεία σε συνδυασμό με ευρήματα και έργα τέχνης, σε σχολεία, βιβλιοθήκες, νοσοκομεία, πολιτιστικούς χώρους, βιβλιοπωλεία κλπ., Συμμετέχει με performance,αφηγήσεις, εισηγήσεις για την εικαστική έκφραση ,την τέχνη της αφήγησης σε table ronde, ημερίδες, συνέδρια ( στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Βουλγαρία , Διεθνές Συνέδριο του <<Πολύδρομο>> ,Παιδαγωγική Σχολή ,Α.Π.Θ, Αrsis, Praksis, κ.α. ).
Επιμελήθηκε καλλιτεχνικά και οργανωτικά συνεργαζόμενη με άλλους φορείς: 2000, πενταήμερο πρόγραμμα δίγλωσσων αφηγήσεων και σεμιναρίων. 2012-2017 «Μάης Παραμυθιών», πρόγραμμα διάρκειας ενός μήνα. 2016,2017 διήμερο αφιέρωμα για το παραμύθι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Παιδικού Φεστιβάλ Elephantastico. 2016,2017 «Μέρες Παραμυθιών» στα Καβείρια του Δήμου Σαμοθράκης.
Επιμελήθηκε έκδοση συλλογής παραμυθιών στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος της ΕΠΝ Θεσσαλονίκη 2014 και στο πλαίσιο τρίμηνου προγράμματος για τους πρόσφυγες, έκδοση κουρδικών, συριακών παραμυθιών στην ελληνική και αραβική γλώσσα .
Eργάστηκε στη ΧΑΝΘ ως υπεύθυνη οργάνωσης προγραμμάτων. Εργάστηκε στο ΚΕ.ΘΕ.Α (ΙΘΑΚΗ)1987-1991 με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.