Την Κυριακή 13 Μαίου, ώρα 13:45-14:45, στο ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Δ.Θ. Κουντουριώτου17

Το αφιέρωμα της Action Art στο Παραμύθι θα κλείσει με την παράσταση «Παραμύθι στη καρδιά φωλιάζει το φόβο να τρομάζει», όπου η τέχνη της αφήγησης, της μουσικής και του τραγουδιού- της ερμηνείας-συναντώνται για να συνομιλήσουν και να υφάνουν το δικό τους παραμύθι. Mε την αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση, οργανώτρια του αφιερώματος, τη Χρυσάνθη Βουδούρη, τους εξαίρετους μουσικούς, Έλσα Μουρατίδου στην ερμηνεία , στο τραγούδι και τον Οnοur Senturk (λύρα, σάζι, παντούρι).

Θα παρουσιαστούν πέντε ιδιαίτερα παραμύθια από το παγκόσμιο ρεπερτόριο πλαισιωμένα από το τραγούδι και τους ελεύθερους αυτοσχεδιαστικούς μουσικούς δρόμους της λύρας, του σάζι και παντούρι.

*Με προεγγραφή, τηλ. 2313 318213

Δείτε όλο το πρόγραμμα του Elephantastico:
https://thessaloniki.gr/events/5th-european-kids-festival-elephantastico/

Δείτε όλο το πρόγραμμα του «Μάη των Παραμυθιών»:
https://action-art.gr/1723-2/

Ηλικίες: 6-106

CV
-Η Ροδάνθη Δημητρέση είναι αφηγήτρια , εικαστικός, παιδαγωγός. Το 1995 εκπαιδεύτηκε στην αφήγηση στη Γαλλία, δίπλα στον Jean Porcherot, αφηγητή κι εμπνευστή και ιδρυτή των festivals des Contes. Ιδρυτικό μέλος της Αction Art, και του Εργαστηρίου Αφηγητών της. Oργανώνει πολυγλωσσικές ομάδες αφήγησης. Πραγματοποιεί παραστάσεις, πολυγλωσσικές αφηγήσεις και διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Αφηγείται στο εξωτερικό σε festivals , στην Ελλάδα σε μουσεία -αφηγήσεις σχετικές με ευρήματα και έργα τέχνη- σε σχολεία, βιβλιοθήκες, νοσοκομεία, πολιτιστικούς χώρους, βιβλιοπωλεία κλπ, Συμμετέχει με performance,αφηγήσεις, εισηγήσεις σε ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό .
Επιμελήθηκε 2 συλλογές παραμυθιών, μια με παραμύθια από διάφορες χώρες στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος της ΕΠΝ Θεσσαλονίκη 2014 , έκδοση κουρδικών, συριακών παραμυθιών στην ελληνική και αραβική γλώσσα
Συνεργάστηκε για παραστάσεις με μουσική, με τους καλλιτέχνες μουσικούς: Έλσα Μουρατίδου, Ονούρ Senturk, Νατάσσα Θανάση Μπιλιλή, Νίκο Τουλιάτο, Κώστα Ματσίγκο, Παναγιώτα Τηγανούρια, Γιούλα Μιχαήλ, Μουμτζίδου, Γιάννη Ποιμενίδη, Μαρία Γκόγκα.

Eργάστηκε στη ΧΑΝΘ ως υπεύθυνη οργάνωσης προγραμμάτων και στο ΚΕ.ΘΕ.Α (ΙΘΑΚΗ)1987-1991 με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οργανώνει γιορτές παραμυθιών κι αφιερώματα, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με φορείς της Ελλάδας, του εξωτερικού και μεμονωμένα άτομα για την υλοποίηση των προγραμμάτων .

-Η Χρυσάνθη Βουδούρη είναι θεατρολόγος και εργάζεται ως εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Εκπαιδεύτηκε ως αφηγήτρια δίπλα στην Ροδάνθη Δημητρέση στο εργαστήριο αφηγητών της Αction Art. Από το 2014 είναι μέλος ης ομάδας αφηγητών της Action Art και συμμετέχει σε παραστάσεις-αφηγήσεις για παιδιά και ενήλικες σε χώρους πολιτισμού και εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών της στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ εξειδικεύτηκε στην έκφραση και έκφανση του Φανταστικού (τρόμος, fantasy, sci-fi, μαγικός ρεαλιςμός κ.ά.) σε όλες τις μορφές τέχνης, εστιάζοντας κυρίως στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία. Έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα του Δράκουλα στον κινηματογράφο, τις παγανιστικές δοξασίες στο έργο του Σαίξπηρ και το γοτθικό στοιχείο στο έργο του Αντονέν Αρτώ, ενώ συνεχίζει να μελετά διεξοδικά το χώρο του Φανταστικού.

Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά στα ελληνικά εισηγήσεις επιφανών ομιλητών σε συνέδρια γύρω από τον κινηματογράφο και το θέατρο, ενώ κατά τα έτη 2007-2009 αρθρογραφούσε στο free press πολιτιστικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης , Αυλαία.

-Έλσα Μουρατίδου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου και θεωρίας της μουσικής στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσαλονίκης. Σημαντική επιρροή η συμμετοχή σε μικρή ηλικία στην Παιδικη Χορωδία Αγίας Τριάδος. Σε μεγαλύτερη ηλικία παρακολούθησε μαθήματα σύγχρονου τραγουδιού με την Ελένη Μιχαλοπούλου. Είναι πτυχιούχος Ελληνικής Φιλολογίας (Δημοκριτείο Πανεπιστήμιο Θράκης).

Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια μεταξύ των οποίων, σεμινάριο φωνητικής με τον Σπύρο Σακκά, σεμινάριο πάνω στον ελεύθερο φωνητικό αυτοσχεδιασμό με τη Σαββίνα Γιαννάτου κ.α.

Από το 1996 συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σχήματα, τραγουδώντας παραδοσιακά, ρεμπέτικα απο τη δεκαετία του 1930 και έπειτα, καθώς και νεότερη μουσική απο σύγχρονους έλληνες συνθέτες. Συναυλίες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό πλάι στους : Μ. Μητσιάς, Αντ. Καλογιάννης, Β. Λέκκας, Στ. Παχίδης, Δ. Ζερβουδάκης, Γ. Καζαντζής, Π. Θεοχαρίδης, Μ. Θωίδου & Drasta, Μ. Χατζημανώλης, Ανδ. Καρακότας, Δώρος Δημοσθένους, Plaza Ensemble κ.α.

Έχει τραγουδήσει για το θέατρο σε μεγάλο αριθμό παραστὰσεων με το Κ.Θ.Β.Ε. αλλά και με ιδιωτικούς φορείς. Επίσης ανέλαβε τη μουσική διδασκαλία πολλών θεατρικών παραστάσεων.

Είναι μέλος του a capella φωνητικού σχήματος StringLESS, που πραγματεύεται την παραδοσιακή μουσική από όλο τον κόσμο, αλλά και νεότερα θεατρικά, παιδικά, λαἰκά,retro, swing και άλλα είδη μουσικής υπό το πρίσμα της πολυφωνίας.

Είναι μέλος του μουσικού σχήματος TIR FADA που ασχολείται με την κέλτικη μουσική, με παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια από την Σκωτία και Ιρλανδία στην αγγλική αλλά και στην κέλτικη γλώσσα.

Είναι μέλος του μοσικού σχήματος ΑΡΓΑΤΕΙΑ, που ασχολείται με τις μουσικές της Μαύρης Θάλασσας, με ποντιακά, αρμένικα, τούρκικα, λάζικα κα άλλα τραγούδια.

Δίδαξε και διδάσκει σύγχρονο και θεατρικό τραγούδι.

δισκογραφία

Ως μέλος των ‘Βορείων Εταίρων’, ένα σχήμα που ασχολήθηκε με την αυτοσχεδιαστική μουσική στα πλαίσια μιας μείξης των βαλκανικών μελωδιών και του ήχου της jazz , ηχογράφησα ως βασική ερμηνεύτρια τον δίσκο ”Παράδοση a jazz”.

Το μουσικό παραμύθι `Τα 13 ρολόγια`του James Thurber, μια παραγωγή της Ομάδας Καλλιτεχνών ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑ.

Μαζί με τη Βασιλική Αλεξίου υπογράφει τη μουσική που έντυσε την θεατρική παράσταση `Φτυστός ο μακαρίτης` που ηχογραφήθηκε από τις STRINGLESS.

Συμμετοχές: Δ. Ζερβουδάκη ”Περί μπάζων και λοιπών απορριμάτων”, με δύο τραγούδια στο δίσκο του Στάθη Παχίδη (Άγαμοι Θύται) ”Αγύριστα κεφάλια” , στο δίσκο ”QUARK” του Θωμά και Ευριπίδη Μπέκου, στο δίσκο ” Ιφιγένεια η εν Ταύροις” σε σύνθεση Γ. Καζαντζή, στο δίσκο του Θωμά Σιώμου ”Σκουριά στου έρωτα τη βρύση”και στη συλλογή με τραγούδια του Στ. Ξαρχάκου ” Μια φορά θυμάμαι”.

“Η αλήθεια είναι δύο” της μαρίας Θωίδου

Σύντομα θα κυκλοφορήσει και η πρώτη δισκογραφική δουλειά με το σχήμα StringLESS .

Περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα : http://shiloram.wixsite.com/elsa-mouratidou

-Onur Senturκ

Γεννήθηκε το 1984 στο Rize. Η επαφή του με τη μουσική ξεκίνησε στο γυμνάσιο, παίζοντας bağlama (σάζι). Το 2002, έγινε δεκτός στο Τμήμα Φυσικής του Πολυτεχνείου της Μέσης Ανατολής (METU). Στα προπτυχιακά του χρόνια, ενδιαφέρθηκε για την παραδοσιακή μουσική της Μαύρης Θάλασσας και άρχισε να παίζει tulum (αγγείο) και kemenche (ποντιακή λύρα). Τα χρόνια αυτά, όπου η μουσική κυριάρχησε στη ζωή του, είχαν σαν αποτέλεσμα και τη στροφή στην καριέρα του. Αφού αποφοίτησε από το METU το 2008, το Τμήμα Μουσικής Μηχανικής και Σχεδιασμού του Κέντρου Μουσικών Σπουδών (MIAM) τον αποδέχτηκε ως μεταπτυχιακό φοιτητή και μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη. Από το 2008 ασχολείται με διάφορα μουσικά project και πολλά διαφορετικά μουσικά σχήματα. Ορισμένα από αυτά είναι η Helesa, η Kafdağı Müzik Topluluğu, η Vova, η Sonbahar Kumpanya, οι Kardeş Türküler. Εκτός από τα παραπάνω, συμμετείχε επίσης σε διάφορα μουσικά project στο εξωτερικό και πήρε μέρος σε πολλά διεθνή μουσικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Ως επαγγελματίας δεξιοτέχνης συμμετείχε σε πολλές μουσικές παραγωγές που κυκλοφόρησαν σε δίσκο εντός Τουρκίας αλλά και διεθνώς. Από το 2011 κάνει τη διδακτορική διατριβή του, ως φοιτητής Ph.D. στο Τμήμα Εκτέλεσης του MIAM και σύμβουλός του είναι ο καθηγητής Dr. Cihat Aşkın. Από τον Μάιο του 2016 διεξάγει την έρευνά του στη Θεσσαλονίκη και είναι ένα από τα μέλη της Αργατείας, μουσικό σχήμα που ασχολείται με τις μουσικές της Μαύρης Θάλασσας.

Προηγούμενο άρθρο13 Μαΐου 2018. Μικροί παραμυθάδες στο πλατώ
Επόμενο άρθρο18-22 Μαΐου 2018. Νέο Σεμινάριο : Εκπαίδευση στην Αφήγηση