Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σαμοθράκης, η Αction Art για τέταρτη χρονιά, διοργανώνει τις εκδηλώσεις «ΜΕΡΕΣ ΜΥΘΩΝ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ» υπό την Αιγίδα του Δήμου Σαμοθράκης, του Κέντρου Κοινότητας, www.samothraki.gr, τη χορηγία του Ηotel Niki Beach www.nikibeach.gr, την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων & Επαγγελματιών Θέρμων και του συλλόγου Βιώσιμη Σαμοθράκη/Sustainable Samothraki http://sustainable-samothraki.net/el/.
Η Ροδάνθη Δημητρέση η οποία για τέταρτη συνεχή χρονιά επιμελείται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αφηγείται, μαζί με τους εξαίρετους μουσικούς, Έλσα Μουρατίδου και Onur Senturk , θα συμπράξουν για να παρουσιάσουν μύθους, παραμύθια, θρύλους του νησιού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής πλαισιωμένα με μουσική και τραγούδια, όπως επίσης παραμύθια από διάφορες χώρες με μουσική και τραγούδια στη γλώσσα της χώρας των παραμυθιών .
Το πρόγραμμα ξεκινά:
23 Αυγούστου, με την παράσταση αφήγησης «ΘΡΥΛΟΙ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο στα Θέρμα, 21:00-22:30.Μια βραδιά αφιερωμένη σε παραμύθια, θρύλους, ιστορίες της Σαμοθράκης, Μικράς Ασίας και της ευρύτερης περιοχής, πλαισιωμένα από μουσική και τραγούδι (λύρα, σάζι).
Συνεχίζει:
24 Αυγούστου, με την παράσταση αφήγησης «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ & ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» στην πλατεία Παπαγιώργη στη Χώρα, 21:00-22:30. Μια βραδιά με ιστορίες κα παραμύθια από διάφορους λαούς του κόσμου ελληνικά , τουρκικά, αρμένικα, σεφαραδίτικα, αφρικάνικα με μουσική και τραγούδια στη γλώσσα της χώρας των παραμυθιών.
Ολοκληρώνεται:
25 Αυγούστου στο Ιερό των Μεγάλων Θεών , στον Αρχαιολογικό χώρο στην Παλιάπολη, στις 19:00, με την ιστόρηση μύθων των Θεών της Σαμοθράκης , της Μεγάλης Μητέρας, του Μεγάλου Θεού Κάδμιλου, του Κάδμου και της Αρμονίας, και μύθων της Αγάπης, πλαισιωμένους από μουσικούς και φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς.
Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις: στα τηλέφωνα 25510 98097, 6977006272 στην ιστοσελίδα :Δήμος Σαμοθράκης «Καβείρια 2019 , www.action–art.gr & στο fb: Αction Art, Δήμος Σαμοθράκης
Πληροφορίες για τα μέσα μαζικής μεταφοράς προς Σαμοθράκη:
ΚΤΕΛ ΕΒΡΟΥ (Αλεξ/λη), 2310 595439, 25510 26479, ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΣΑΟΣ (Αλεξ/λη), 25510 38503, http://www.saos.gr/
Η Ροδάνθη Δημητρέση, είναι αφηγήτρια, παιδαγωγός, εικαστικός . Το 1995 εκπαιδεύτηκε στην προφορική αφήγηση παραμυθιών, μύθων , θρύλων και στην παιδαγωγική τους αξιοποίηση, δίπλα στον Jean Porcherot αφηγητή εμπνευστή και ιδρυτή των festivals Nuit des Contes & Rencontres Contées/Γαλλία. Από το 2000 είναι μέλος του Ateliers du Conte aux Ateliers de la rue Raisin στη Γαλλία. Το 2009 συμμετείχε στην ίδρυση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Action Art. Οργάνωσε το Εργαστήριο Αφηγητών της Action Art και πολυγλωσσικές ομάδες αφήγησης, δίνοντας παραστάσεις στην Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014, τις Γιορτές Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμου Κοζάνης, festivals, σχολεία, κ.α.
Πραγματοποιεί σεμινάρια για την Εκπαίδευση στην τέχνη της Αφήγησης, την Παιδαγωγική αξιοποίηση του παραμυθιού, εντός και εκτός Θεσσαλονίκης, σε σχολικές μονάδες σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και άλλους φορείς. Πραγματοποιεί διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα με αφήγηση και άλλες μορφές τέχνης. Ετήσια οργανώνει τετραήμερο σεμινάριο σε συνεργασία με τον αφηγητή Jean Porcherot.
Αφηγείται στο εξωτερικό σε festivals ,στην Ελλάδα σε μουσεία σε συνδυασμό με ευρήματα και έργα τέχνης, σε σχολεία, βιβλιοθήκες, νοσοκομεία, πολιτιστικούς χώρους, βιβλιοπωλεία κλπ., Συμμετέχει με performance,αφηγήσεις, εισηγήσεις για την εικαστική έκφραση & την τέχνη της αφήγησης σε table ronde, ημερίδες, διεθνή συνέδρια Συνεργάστηκε για παραστάσεις με μουσική, με τους καλλιτέχνες μουσικούς: Θανάση Μπιλιλή, Γιούλα Μιχαήλ, Έλσα Μουρατίδου, Ονούρ Senturk, Νατάσσα Μουμτζίδου, Νίκο Τουλιάτο, Κώστα Ματσίγκο, Παναγιώτα Τηγανούρια, Χρυσικό Γιώργο, Γιάννη Ποιμενίδη, Μαρία Γκόγκα, Γιάννη Καρακαλπακίδη .
Επιμελήθηκε καλλιτεχνικά και οργανωτικά: 2019-2012 το φεστιβάλ «Μάης Παραμυθιών», πρόγραμμα διάρκειας 15 ημερών. 2019-2016 διήμερο αφιέρωμα για το παραμύθι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Παιδικού Φεστιβάλ Elephantastico. 2018-2016 «Μέρες Παραμυθιών» στα Καβείρια του Δήμου Σαμοθράκης, 2000, πενταήμερο πρόγραμμα δίγλωσσων αφηγήσεων και σεμιναρίων. .
Επιμελήθηκε έκδοση συλλογής παραμυθιών:α) στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος της ΕΠΝ Θεσσαλονίκη 2014 και β)στο πλαίσιο τρίμηνου προγράμματος για τους πρόσφυγες, έκδοση κουρδικών, συριακών παραμυθιών στην ελληνική και αραβική γλώσσα . Eργάστηκε στη ΧΑΝΘ ως υπεύθυνη οργάνωσης προγραμμάτων & στο ΚΕ.ΘΕ.Α (ΙΘΑΚΗ)1987-1991 με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου και θεωρίας της μουσικής στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσαλονίκης. Σημαντική επιρροή η συμμετοχή σε μικρή ηλικία στην Παιδικη Χορωδία Αγίας Τριάδος. Σε μεγαλύτερη ηλικία παρακολούθησε μαθήματα σύγχρονου τραγουδιού με την Ελένη Μιχαλοπούλου. Είναι πτυχιούχος Ελληνικής Φιλολογίας (Δημοκριτείο Πανεπιστήμιο Θράκης).
γεννήθηκε το 1984 στο Rize. Η επαφή του με τη μουσική ξεκίνησε στο γυμνάσιο, παίζοντας bağlama (σάζι). Το 2002, έγινε δεκτός στο Τμήμα Φυσικής του Πολυτεχνείου της Μέσης Ανατολής (METU). Στα προπτυχιακά του χρόνια, ενδιαφέρθηκε για την παραδοσιακή μουσική της Μαύρης Θάλασσας και άρχισε να παίζει tulum (αγγείο) και kemenche (ποντιακή λύρα). Τα χρόνια αυτά, όπου η μουσική κυριάρχησε στη ζωή του, είχαν σαν αποτέλεσμα και τη στροφή στην καριέρα του. Αφού αποφοίτησε από το METU το 2008, το Τμήμα Μουσικής Μηχανικής και Σχεδιασμού του Κέντρου Μουσικών Σπουδών (MIAM) τον αποδέχτηκε ως μεταπτυχιακό φοιτητή και μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη. Από το 2008 ασχολείται με διάφορα μουσικά project και πολλά διαφορετικά μουσικά σχήματα. Ορισμένα από αυτά είναι η Helesa, η Kafdağı Müzik Topluluğu, η Vova, η Sonbahar Kumpanya, οι Kardeş Türküler. Εκτός από τα παραπάνω, συμμετείχε επίσης σε διάφορα μουσικά project στο εξωτερικό και πήρε μέρος σε πολλά διεθνή μουσικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Ως επαγγελματίας δεξιοτέχνης συμμετείχε σε πολλές μουσικές παραγωγές που κυκλοφόρησαν σε δίσκο εντός Τουρκίας αλλά και διεθνώς. Από το 2011 κάνει τη διδακτορική διατριβή του, ως φοιτητής Ph.D. στο Τμήμα Εκτέλεσης του MIAM και σύμβουλός του είναι ο καθηγητής Dr. Cihat Aşkın. Από τον Μάιο του 2016 διεξάγει την έρευνά του στη Θεσσαλονίκη και είναι ένα από τα μέλη της Αργατείας, μουσικό σχήμα που ασχολείται με τις μουσικές της Μαύρης Θάλασσας.