Αρχική gallery 26 Ιανουαρίου 2019. Άρθρο στο makthes.gr:Η ελευθερία μέσα από πέντε παραμύθια

26 Ιανουαρίου 2019. Άρθρο στο makthes.gr:Η ελευθερία μέσα από πέντε παραμύθια

799

Η ελευθερία μέσα από πέντε παραμύθια

Ιστορίες από την ομάδα Action Art στο πλαίσιο του Big Day του ΚΘΒΕ – Η αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση μιλά στο makthes.gr

Κυριακή Τσολάκη

Μια φορά κι έναν καιρό ένα μικρό τυφλό παιδί κατόρθωσε να επιβιώσει μένοντας μέσα στη σπηλιά που το είχαν κρύψει για να γλυτώσει, μετά την εισβολή του εχθρού που θέρισε και αφάνισε το χωριό του. Αφού πέρασαν μέρες και το παιδί άρχισε να μπουσουλάει για να βγει έξω, άκουσε έναν βρυχηθμό… Ήταν μια τίγρης που είχε σταθεί στην είσοδο και το κοιτούσε. Τότε το παιδί βγήκε προς τα έξω με τα χέρια απλωμένα με αποτέλεσμα το αιλουροειδές να φοβηθεί και να φύγει. Μετά από όλο αυτό τα ζώα συγκεντρώθηκαν έξω από τη σπηλιά και άρχισαν να διαδίδουν ότι ένα παιδί ανθρώπου κατάφερε να τα βάλει με μια τίγρη και την ανάγκασε να φύγει. Έτσι, το υιοθέτησαν και το μεγάλωσαν με πολλές συγκινητικές στιγμές στη διάρκεια της συνύπαρξής τους. Κάποτε, αφού ενηλικιώθηκε αποφάσισε να αποχωριστεί τη θετή του οικογένεια των ζώων και πήγε σε ένα χωριό ανθρώπων. Εκεί σιγά – σιγά τον αποδέχτηκαν κι έγινε ο πρώτος παραμυθάς…

Αυτό το παραμύθι από το Βιετνάμ είναι μια μόνο από τις πέντε ιστορίες που θα ξεδιπλώσουν η αφηγήτρια, εικαστικός και παιδαγωγός Ροδάνθη Δημητρέση και η αφηγήτρια και θεατρολόγος Χρυσάνθη Βουδούρη στο πλαίσιο του 2ου Big Day που διοργανώνει στις 27 Ιανουαρίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με θέμα «Μεταγραφές – Από τη Λογοτεχνία στο Θέατρο: Αναπαραστάσεις της Κατοχής και της Αντίστασης». Μέσα από το αφιέρωμα που πραγματοποιείται στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών το ΚΘΒΕ φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να μάθει για θεατρικές και λογοτεχνικές αναπαραστάσεις της Κατοχής και της Αντίστασης μέσα από θεατρικά εργαστήρια, παρουσιάσεις, workshops, εκπαιδευτικά σεμινάρια, προβολή ντοκιμαντέρ και συζητήσεις.

Ανάμεσά τους η συγκεκριμένη παράσταση με τίτλο «Πουλιά πολύχρωμα, φωλιάζουνε στην αγκαλιά της Λευτεριάς» (11.45πμ-12.30μμ- Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών) που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-12 ετών οργανώνεται από την oμάδα αφηγητών της Action Art και περιλαμβάνει παραμύθια από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου που ιστορούν πώς η λαχτάρα για αγάπη, η επιθυμία για όνειρα, ο πόθος για ζωή χαράσσουν τον δρόμο της Λευτεριάς. «Μας άρεσε πάρα πολύ η θεματολογία του Big Day και θέλαμε να απευθυνθούμε και στην τέχνη του θεάτρου. Έτσι, αφηγούμαστε παραμύθια που έχουν σχέση με την προσπάθεια του ανθρώπου να ελευθερωθεί και όχι απλά να επιβιώνει. Στην παγκόσμια τράπεζα της προφορικής παράδοσης υπάρχουν πολλά παραμύθια που κάνουν αναφορά σ’ αυτό το κομμάτι. Τα παραμύθια που θα πούμε είναι αυτής της μορφής», λέει στο makthes.gr η Ροδάνθη Δημητρέση από την Action Art.

puppetestival-actionart.jpg

Παιδαγωγός, αλλά και εικαστικός η ίδια ασχολείται με την τέχνη της αφήγησης εδώ και πολλά χρόνια μέσα από διάφορες αφορμές και ευκαιρίες. «Για μένα ο πιο σπουδαίος τρόπος είναι να μπορέσει κανείς να αφηγηθεί βασιζόμενος αποκλειστικά στον λόγο, χωρίς κινήσεις, όπως ο παλιός παραμυθάς που όρθιος ή καθιστός μάγευε απλά με την αφήγηση κι ερχόταν σε επικοινωνία με τον άλλον κάνοντάς τον να ονειρεύεται. Η αφήγηση δεν είναι θέαμα παρόλο που δημιουργεί εικόνες στον χώρο της φαντασίας. Για μένα αυτό που έχει σημασία είναι να καταφέρει κανείς μέσα από τη διαδικασία της ομαδικής και προσωπικής εκπαίδευσης να φτάσει στο σημείο η αφήγησή του να διακατέχεται από αυθεντικότητα. Μόνο όταν το παραμύθι έχει ενσωματωθεί σε δικά μας εσωτερικά ζητήματα μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον άλλον όταν του μιλάμε. Όταν ο άλλος σε νιώθει αυθεντικό τότε βρίσκει στην αφήγησή σου δικά του κομμάτια, συμπάσχει μαζί σου και άρα και με την ιστορία. Εκεί βλέπει σαν καθρέφτη δικά του πράγματα κι έτσι συντελείται πλέον η κοινωνική λειτουργία του παραμυθιού».

Όταν τα παιδιά γνωρίζουν τους μεγάλους ζωγράφους

Η δράση της Action Art είναι πολύπλευρη και πολυποίκιλη και μετρά πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Με άξονα και επίκεντρο όχι μόνο την αφήγηση, αλλά και τα εικαστικά και γενικότερα την τέχνη, η ομάδα απλώνεται σε πολλούς χώρους της πόλης. Έτσι, μετά την παραπάνω εκδήλωση, στις 30 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (6.30μμ – 8μμ) ένα εργαστήρι για παιδιά από 6 χρονών και άνω με τίτλο «Τα Δέντρα του Χειμώνα, με τον τρόπο των μεγάλων ζωγράφων, Monet, Van Gogh, Mondrian». Στη διάρκειά του τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις δημιουργίες των ζωγράφων αυτών, ενώ  παίζοντας με τα χρώματα, τα αχρείαστα υλικά και τις υφές, οι μικροί επίδοξοι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα εμπνεόμενοι από τους μεγάλους ζωγράφους μαζί με τους καλλιτέχνες και παιδαγωγούς της Action Art (προεγγραφή στα τηλέφωνα: 2310424132 & 2310424133). «Αποφασίσαμε να προσφέρουμε ένα μέρος των προγραμμάτων μας στην πόλη με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι μέσα από φορείς που ασχολούνται με ευάλωτες ομάδες, ένας άλλος μέσω των βιβλιοθηκών. Έτσι, στη βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου δίνουμε κατά διαστήματα το ‘παρών’ μας με εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν οι εθελοντές μας από το πρόγραμμα Erasmus Plus της Action Art. Πρόκειται για ένα πολυπολιτισμικό εργαστήρι. Τα παιδιά γνωρίζουν τους καλλιτέχνες μέσα από τα έργα τους και μετά αρχίζουμε και μπαίνουμε στη διαδικασία του εργαστηρίου. Μας ενδιαφέρει να αρθρώσουν λόγο, να συνθέσουν πράγματα, να βρίσκουν λύσεις, αλλά να κάνουν και λάθη, να τα υποστηρίζουμε σ’ αυτά και στο τέλος να χαίρονται», τονίζει η Ροδάνθη Δημητρέση.

action-art.jpg

Κατά τα άλλα η ομάδα προγραμματίζει και άλλες δράσεις μέσα στον Φεβρουάριο όπως αφηγήσεις, συναντήσεις το Σαββατοκύριακο και στις βιβλιοθήκες, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και αφηγήσεις για σχολεία (Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2310266857).

Προηγούμενο άρθρο27 Ιανουαρίου 2019. Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών στο Κρατικό Θέατρο, για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών
Επόμενο άρθρο30 Iανουαρίου 2019.«Τα Δένδρα του Χειμώνα, με τον τρόπο των μεγάλων ζωγράφων, Monet,Van Gogh, Μondrian»
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
error: Content is protected !!