Ευχαριστούμε που μοιραστήκατε μαζί μας τις σκέψεις σας
«Είδα τυχαία ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με ένα διήμερο σεμινάριο αφήγησης, με τη Ροδάνθη και τον Ζαν. Δήλωσα συμμετοχή την τελευταία στιγμή κι από τότε ξεκίνησε ένας κύκλος τεσσάρων ετών στο εργαστήρι της Action Art. Οι εμπειρίες μου είναι ανεξίτηλες: γνωριμία με τη φωνή και την αναπνοή μου, τη στάση σώματος, την έκθεση σε κοινό, βοηθήθηκα στην καλλιέργεια της αυτοπεποίθησής μου και, φυσικά, γνώρισα κόσμους και ανθρώπους που ειδάλλως δεν θα είχα ποτέ συναντήσει, άκουσα και είπα ιστορίες που με έχουν σημαδέψει. Μέσα από το παραμύθι και τις δραστηριότητες του φορέα, άρχισα να νιώθω ακόμη πιο έντονα ότι όσα ενώνουν τους ανθρώπους είναι πολύ περισσότερα από όσα τους χωρίζουν». Χρυσάνθη Βουδούρη, θεατρολόγος, εκπαιδευτικός, αφηγήτρια.
«Δεν το περίμενα ποτέ ότι άλλο είναι να διαβάζω παραμύθι, άλλο να ακούω παραμύθια και άλλο να είμαι αυτή που θα διηγηθώ το παραμύθι. Υπάρχει ουσιαστική διαφορά. Χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια δουλειάς με μαθημένα στερεότυπα και ρόλους για να καταλάβω ότι η αφήγηση είναι τέχνη. Δεν είναι μια απλή περιγραφή γεγονότων, όπως πίστευα ερχόμενη στην Action-art. Είναι πιο ζωντανή η όλη διαδικασία. Οι επισημάνσεις της Ροδάνθης στο πως «ζωντανεύει» ένα παραμύθι, η επιμονή της να φτιάχνουμε συνέχεια εικόνες μέσα στο μυαλό μας για να αποδώσουμε το παραμύθι και να αγγίζουμε τον ακροατή, με έφτασε στο επίπεδο, ώστε να καταλάβω ότι οι λέξεις που χρησιμοποιώ είναι πόρτες δημιουργίας, συναισθημάτων και σκέψεων. Αισθάνομαι ότι αναγεννήθηκα. Τώρα αγαπώ το παραμύθι περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οι αμέτρητες ώρες πρόβας στο σπίτι, η συνεχής εξάσκηση με έφτασαν στο σημείο, ο στόχος μου να γίνω αφηγήτρια παραμυθιών, να μην είναι άπιαστος. Στην πορεία αυτή, βέβαια, δεν ήμουν μόνη, η ομάδα των παραμυθάδων ήταν πάντα εκεί με την καλόβολη κριτική της. Ευχαριστώ από καρδιάς την κυρία Ροδάνθη , τον κ. Ζαν και όλους τους συντελεστές της Action Art για όσα έμαθα, για τη δύναμη που μου έδωσαν. Ήταν δυσκολότερο απ΄ ότι περίμενα αλλά η Ροδάνθη το έκανε όσο πιο απλό γινότανε. Σας ευχαριστώ!!!» Μαρία Κουρκουνάσιου, δασκάλα.
«Μερικά χρόνια πριν συνταξιοδοτηθώ, όταν παρακολούθησα για πρώτη φορά αφήγηση παραμυθιών από την Ροδάνθη Δημητρέση και συνεργάτες της Action Art σκέφτηκα πως ήταν κάτι που θα ήθελα να κάνω με την αφυπηρέτησή μου από το Πανεπιστήμιο. Ίσως ενδόμυχα το είδα ως μια προέκταση της διδασκαλίας, την οποία λάτρευα και δεν ήθελα να αφήσω!
Τα σεμινάρια που παρακολούθησα για δύο χρόνια με παρέσυραν σε διαφορετικά μονοπάτια.΄Ανοιξαν διάπλατα έναν αλλιώτικο κόσμο και αποδόμησαν τον διδακτισμό ως στόχο. Ο αρχέγονος μυθικός λόγος όπως επιβιώνει στα μαγικά παραμύθια άρχισε να μιλά σιγά σιγά, με έναν αλλιώτικο τρόπο, στην ψυχή μου, αυτή του ενήλικα που το παιδί πάντα κουρνιάζει εντός του. Τα σεμινάρια με βοήθησαν με όχημα τα παραμύθια να εμβαθύνω στο είναι μου και την ανθρώπινη συνθήκη, να ανακαλύψω κομμάτια μου, να τολμήσω να τα μοιραστώ με συνοδοιπόρους στην μαθητεία, αλλά και με το κοινό δειλά δειλά στις πρώτες παραστάσεις.
Δεν ήταν εύκολο … Είναι κοπιαστικό μα συνάμα και συναρπαστικό να διαλέγεις παραμύθια που μιλούν στην ψυχή σου, να υφαίνεις τη δική σου παραλλαγή, πάντα με σεβασμό στην παράδοση, να πλάθεις με λόγο εικόνες, να ενεργοποιείς αισθήσεις και συναισθήματα, να τα ξεγυμνώνεις και να τα μοιράζεσαι με ειλικρίνεια.
Δημιουργικό, λυτρωτικό και παρηγορητικό το ταξίδι στα μονοπάτια της αφήγησης. Η θεωρητική γνώση παντρεύτηκε με ανθρώπινους δεσμούς, γιατί η αφήγηση είναι όχι μόνο τέχνη αλλά κυρίως σχέση».
Μαίρη Πλαστήρα, Επ.Καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ.
«Η Τέχνη σε δράση, η Τέχνη σε κίνηση … Κάπως έτσι παρακινούμενοι, βρεθήκαμε μια ομάδα ανθρώπων να μαθαίνουμε την τέχνη της αφήγησης παραμυθιών υπό την καθοδήγηση της Ροδάνθης. Ο φανταστικός κόσμος των παραμυθιών ζωντάνευε μέσα από τις αφηγήσεις στην ομάδα, πρίγκηπες και βασιλοπούλες, πονηρά ξωτικά, σκανδαλιάρικα ζώα και σοφοί γέροντες, μάγισσες και νεράιδες μιλούσαν για την ομορφιά της ζωής και τα πάθη τους, τις αξίες της αλληλοπεριχώρησης, της αρετής και του δικαίου. Ένας μαγικός κόσμος ξεδιπλωνόταν που δεν ήταν παρά η αντανάκλαση του δικού μας προσωπικού και οικουμενικού κόσμου που αφηγούμασταν. Με την Ροδάνθη μάθαμε πως η κάθε λέξη αποκτούσε ξεχωριστό νόημα, το νόημα που κουβαλούσε την εμπειρία και το βίωμα του αφηγητή που τον συνέδεε με το συγκεκριμένο παραμύθι.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ροδάνθη, τον Ζαν και τους συνεργάτες της για την όμορφη εμπειρία της μάθησης, της έκφρασης, της ενδυνάμωσης».
Μαρία Ορφανίδου,ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος.
«Το ετήσιο εργαστήρι αφηγητών της Action Art είναι μια ευκαιρία να γνωρίσει κανείς με τρόπο απλό, βιωματικό και ξεκάθαρο τον κόσμο της αφήγησης και των παραμυθιών και μέσα από αυτόν τον ίδιο τον εαυτό. Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις βοηθούν στην οικειότητα της ομάδας των συμμετεχόντων, αλλά και στην εξοικείωση με την αφήγηση, το να λέει κανείς μια οποιαδήποτε ιστορία.
Είναι ομαδικό, καθώς υπάρχει δυνατό μοίρασμα, αλλά και προσωπικό καθώς αναπτύσσει κανείς δικές του φόρμες, αναμετριέται με δικά του εμπόδια και μαθαίνει να τα ξεπερνά. Το πιο ωραίο στοιχείο όμως είναι ότι καθένας μπορεί να παίρνει αυτό που κάθε φορά χρειάζεται, να επιστρέφει όταν θέλει να εμβαθύνει και εν τέλει να βιώνει αυτή την ελευθερία του να είναι κάθε φορά που ολοκληρώνει έναν κύκλο πιο κοντά στις δικές του κατακτήσεις». Ναντίνα Κυριαζή, αφηγήτρια, θεατρολόγος, συγγραφέας.
«Κάθε που σκέφτομαι το πρώτο σεμινάριο αφήγησης, την πρώτη επαφή μου με τη νεοαφήγηση, φέρνω στο νου μου με τι διάθεση και αγάπη το προσέγγισα. Έχοντας μεγαλώσει με νυχτέρια και αφηγήσεις, αφηγήσεις και παραμύθια, έψαχνα την ψυχή του παραμυθιού, τον καθρέφτη της ζωής και την ψυχή μας. Αυτό που με οδήγησε στο σεμινάριο αφήγησης της Ροδιάς ήταν ο φυσικός τρόπος αφήγησης.Ένιωθα ότι για να σε παρασύρει το παραμύθι στο ρυθμό και την αλήθεια του πρέπει- τουλάχιστον – ο τρόπο του να είναι αληθινός-όχι θεατρινίστικος.
Απλός, λιτός, χωρίς πολλά στολίσματα που καταλήγουν στο δήθεν.
Και σε αυτό το σημείο δικαιώθηκα κατά τη γνώμη μου».
Κατερίνα Παπαγεωργίου, Φιλόλογος.





