Η Action Art για ενδέκατη   χρονιά  έχει τη χαρά να οργανώσει για την πόλη μας, το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ  «Μάης των Παραμυθιών, Μέρες Παραμυθιών» .

Ο « Μάης των  Παραμυθιών» εμπνέεται από την πολυχρωμία, την πολυγλωσσία της πόλης , από τους πολέμους που απειλούν την ανθρώπινη ύπαρξη, από τη δύναμη των παραμυθιών και της αφήγησης που αφυπνίζουν. Eίναι αφιερωμένο στην ειρήνη και στα ακριβά κειμήλια της προφορικής παράδοσης που διατηρούν τη μνήμη και την ιστορία. Πρόκειται για μία συνάντηση με την πόλη, το χωριό, τη γειτονιά   διαφορετική μέσα από ιστορίες, παραμύθια, μύθους, θρύλους που ιστορούν  τα όνειρα,  τους φόβους, την αγάπη, την πορεία σε  δύσβατα μονοπάτια   και  ημερεύουν την ψυχή για  να υφάνουν σχέσεις με το δικό  τους μοναδικό τρόπο.

Το Φεστιβάλ διαρκεί από  18 Μαΐου έως 4 Ιουνίου και πραγματοποιείται  με τη συνέργεια διαφόρων φορέων, και καταξιωμένων αφηγητών, επιμορφωτών, μουσικών, καλλιτεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ – ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ» Δημ. Ενότητας Τριανδρίας -Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμο Θερμαϊκού, Γαλλικό Ινστιτούτο, Ateliers de la Rue Raisin, σχολεία.

Το φεστιβάλ απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς, ενήλικες, λάτρεις των παραμυθιών.

Το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ

Το πρόγραμμα αναλυτικά περιλαμβάνει: Την πρώτη προβολή  της ταινίας «Τρία μήλα πέφτουν από τον ουρανό… Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι λεν’ τα παραμύθια», στο  Αρχαιολογικό Μουσείο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Αφηγητές – θεματοφύλακες της άυλης κληρονομιάς, από διάφορες χώρες αφηγούνται  παραμύθια και μιλούν για την αφήγηση, το παραμύθι. Η ταινία δημιουργήθηκε  με αφορμή τα 10 χρόνια του Φεστιβάλ 2021.  Επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι δρόμοι των παραμυθιών» και οι παραστάσεις αφήγησης που προβάλλονται στη ταινία συνδιοργανώθηκαν  με το  Αρχαιολογικό Μουσείο  Θεσσαλονίκης.

Δύο βραδινές επετειακές   παραστάσεις αφήγησης 100 Χρόνια  Μ. Ασία :  «Της Θύμησης  και της χαράς»,  παράσταση αφήγησης  με  μουσική, ,στην αυλή του  Αγίου Κωνσταντίνου   στο Μεσημέρι του Δήμου Θερμαϊκού. Η Ροδάνθη Δημητρέση και η Κατερίνα Παπαγεωργίου, θα αφηγηθούν παραμύθια, θρύλους , θα ζωντανέψουν τόπους, πρόσωπα, μουσικές,  στιγμές χαράς, καημού, ξεγνοιασιάς για  να  συνδεθεί ο  πλούτος του πολιτισμού του παρελθόντος  με το παρόν για ένα μέλλον γεμάτο εφόδια συναισθηματικά και πνευματικά. Ορισμένα από αυτά θα ακουστούν  έτσι όπως μας παραδόθηκαν στα σμυρναίικα και ποντιακά.  Η Έλσα Μουρατίδου και Onur Senturk θα πλαισιώσουν την αφήγηση με παραδοσιακά τραγούδια  & Στην Αυλή Παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας :«Οι Θησαυροί της μνήμης», με  τις αφηγήτριες : Σμαράγδα Καρασιμοπούλου, Ροδάνθη Δημητρέση, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Αντωνία Μπατσαλή.

Βραδινή παράσταση για την ειρήνη, «Δεν υπάρχουν μικροί πόλεμοι» στο Γαλεριανό Ανάκτορο. Οι αφηγήτριες Kristina Hakobyan(Aρμενία), Ροδάνθη Δημητρέση, Κατερίνα Κλεάρχου, Στέλλα Τσατσαρώνη, L. Anna Bleuzen- Létournel (Γαλλία) αφηγούνται παραμύθια από   διάφορα μέρη του κόσμου  που αποκαλύπτουν τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης και τον αέναο αγώνα της ψυχής για  υπέρβαση, για   κατάκτηση της ελευθερίας, της αγάπης.

Εργαστήριο «Ακούγοντας και πλάθοντας ιστορίες» στην  Αυλή Παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας. Ένα διασκεδαστικό πρόγραμμα  για παιδιά και γονείς με  αφήγηση και παιχνίδια  γύρω από τη φαντασία και τη γλώσσα.

Πολύγλωσσες αφηγήσεις και δίγλωσσες στα σχολεία 3ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης,   2ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας,   34ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, 37ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης,  13ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στο σχολείο του  Γαλλικού  Ινστιτούτου.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρώσει  το πρόγραμμά του με  σεμινάριο για την αφήγηση για την αξιοποίηση της  στην παιδαγωγική της γλώσσας, τη μετάδοση οικουμενικών αξιών, τη  διαπολιτισμική επικοινωνία σε συνεργασία  με τον  J.Porcherot,  αφηγητή και ιδρυτή των  Φεστιβάλ  Nuit des Contes & Rencontres Contees/  Loire ,στη Γαλλία, τη Ροδάνθη Δημητρέση , αφηγήτρια, εικαστικό.

Ελεύθερη είσοδος για την  προβολή ταινίας, τις παραστάσεις, το εργαστήριο            Απαραίτητη η χρήση  μάσκας

Προκράτηση θέσεων                                                                                                     Προβολή ταινίας: στο τηλέφωνο 2313 310201, Δευτέρα-Παρασκευή 8:00-15:00                                                                                                       Παράσταση στο Γαλεριανό Ανάκτορο: https://forms.gle/EsLq9YTMfXkzScwq9           Προεγγραφή στο σεμινάριο: https://forms.gle/JzjhsnpsQnP5WXR79      Προεγγραφή στο εργαστήριο:https://opengov.thessaloniki.gr/opengov/eservices/triandria/

Σας περιμένουμε όλους!

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ                                                     

      

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

  

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

   

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα Φεστιβάλ Μάης των Παραμυθιών 2022
Επόμενο άρθροΈναρξη :18 Μαΐου, “Μάης των Παραμυθιών” Προβολή ταινίας «Τρία μήλα πέφτουν από τον ουρανό… Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι λεν’ τα παραμύθια»