
Ετήσιο βιωματικό σεμινάριο-εργαστήριο με τη Ροδάνθη Δημητρέση, αφηγήτρια ,τον Jean Porcherot αφηγητή και τη Γιούλα Μιχαήλ, μουσικό.
Σαράντα (40) ώρες εκπαίδευσης.
Σε αυτό το Βιωματικό σεμινάριο-εργαστήριο:
Θα ανακαλύψουμε τι χαρά του μοιράσματος, θα βυθιστούμε στη μαγεία των παραμυθιών, των μύθων, της κάθε είδους ιστορίας. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να αφεθούμε στον ήχο, στη μουσικότητα, στον ρυθμό του λόγου. Θα ανακαλύψουμε τον αυθεντικό λόγο του αφηγητή, την πολυχρωμία και ακρίβεια των λέξεων του. Θα χαλαρώσουμε και θα αναζητήσουμε τον λόγο που επιλέγουμε τις ιστορίες και που επιθυμούμε να αφηγηθούμε. Θα γνωρίσουμε διαφορετικούς τύπους παραμυθιών και δομές αφήγησης. Θα αναζητήσουμε τον συμβολισμό τους, τον τρόπο που θα μεταδώσουμε το μήνυμά τους Θα δημιουργήσουμε το δικό μας ρεπερτόριο αφήγησης για παράσταση ή το δικό μας project για λόγους προσωπικούς ή επαγγελματικούς.
Θα χαρούμε να σε έχουμε κοντά μας! Συμπλήρωσε τη φόρμα προεγγραφής και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σου! https://forms.gle/j4LgxxVFYCTr7pL
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Εδώ και 14 χρόνια το βιωματικό σεμινάριο- εργαστήριο εμβαθύνει στην Τέχνη της Αφήγησης φροντίζοντας η θεωρία να λειτουργεί παράλληλα με την πράξη και συμπληρωματικά. Η διαδικασία είναι ομαδική και ατομική ταυτόχρονα, δίνοντας τη δυνατότητα, να ακολουθήσει ο καθένας, τον δικό του ρυθμό για να προσεγγίσει και να βιώσει την πράξη της αφήγησης.
Κατά τη διάρκεια τη χρονιάς θα δοθούν δύο ευκαιρίες για συμμετοχή σε παράσταση αφήγησης και στο τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί παράσταση για την ομάδα με σκοπό την εμπειρία στην πράξη της αφήγησης.
ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
- Να αναπτύξετε τα ιδιαίτερα σας χαρακτηριστικά ως αφηγητής/τρια και τον δικό σας προσωπικό λόγο.
- Nα αναζητήσετε και να ανακαλύψετε τον συμβολικό λόγο της ιστορίας που επιλέγεται, να προσδιορίσετε τις προθέσεις σας γιατί θέλετε να την αφηγηθείτε, και τι θέλετε να μεταδώσετε.
- Να δημιουργήσετε το δικό σας ρεπερτόριο-πρόγραμμα ιστοριών για μια παράσταση ή ένα project για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Σε επαγγελματίες ή μελλοντικούς επαγγελματίες του χώρου της αφήγησης ● της εκπαίδευσης ● της ψυχικής υγείας ● του πολιτισμού ● των κοινωνικών επιστημών ● σε εμψυχωτές ● team leaders ● youth workers ● σε γονείς ● σε όσους αγαπούν τον πολιτισμό, τη λογοτεχνία και τη συγγραφή● σε όσους θέλουν να εξελίξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να ενισχύσουν τον λόγο τους στην επαφή τους με κοινό ● σε όσους αγαπούν τις ιστορίες και θέλουν να «συναντηθούν» μαζί τους.
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
- Πειραματισμός με τα εργαλεία του αφηγητή: φωνή, σώμα, βλέμμα, κίνηση, χώρος.
- Απομνημόνευση, διεύρυνση φαντασίας, εικονοποίηση.
- Δομή των παραμυθιών. Δομή της αφήγησης.
- Κατανόηση των αρχετυπικών χαρακτήρων. Ο ρόλος και η λειτουργία τους.
- Αναζήτηση του συμβολικού λόγου των ιστοριών και απόδοση του μηνύματός τους.
- Γνωριμία με τους διαφορετικούς τύπους παραμυθιών.Διεθνής καταλογοποίηση παραμυθιών ATU. Εξερεύνηση.
- Δημιουργία ρεπερτορίου ιστοριών για μια παράσταση ή ένα ατομικό project. Αφήγηση solo, duetto,ομαδική.
Διάρκεια & Ημερομηνίες :Το ετήσιο βιωματικό έχει συνολική διάρκεια 40 ώρες. Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιούνιο. Οι συναντήσεις έχουν η κάθε μια διάρκεια 4 ώρες και πραγματοποιούνται ημέρα Σάββατο. Η ώρα ορίζεται μετά από συνεννόηση της ομάδας.
1/11, 15/11, 13/12, 10/1 , 7/2, 7/3, 28/3, 25/4, 9/5, 6/6
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα δοθεί Βεβαίωση Εκπαίδευσης.
Κόστος : 365 ευρώ. 10% έκπτωση με την άμεση καταβολή. Ειδική τιμή για ανέργους, φοιτητές και για συμμετέχοντες σε άλλα σεμινάρια της Αction Art.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και για το λόγο αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Θα χαρούμε να σε έχουμε κοντά μας! Συμπλήρωσε τη φόρμα προεγγραφής και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σου! https://forms.gle/EdYaxDfj3AfR3FXQ8
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6977006272, 2310 271978, e-mail : info@action-art.gr, fb: Action Art Εικαστικές Δράσεις
Τι είπαν για τα Βιωματικά Σεμινάρια-Εργαστήρια: https://tinyurl.com/htwh6svn
Τι είπαν για τα Διαδικτυακά Βωματικά Σεμινάρια – Εργαστήρια:https://tinyurl.com/yrvr8rvz
Βιογραφικά εισηγητών:
Η Ροδάνθη Δημητρέση είναι αφηγήτρια, εικαστικός, παιδαγωγός, ιδρυτικό μέλος της Action Art. Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Ecole des Beaux Arts De St Etienne. Εκπαιδευτικός Ενηλίκων, α΄βάθμιας, β΄βάθμιας, γ΄βάθμιας εκπαίδευσης. Εκπαιδεύτηκε ως αφηγήτρια στη Γαλλία το 1995. Από τότε εμβαθύνει στο χώρο της Παγκόσμιας Προφορικής Παράδοσης, της προφορικής λογοτεχνίας.
Ίδρυσε το 2012 το Εργαστήριο Αφηγητών της Action Art .Επιμορφώνει αφηγητές και δημιουργεί πολύγλωσσες ομάδες αφήγησης. Εδώ και 13 χρόνια είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Διαπολιτισμικού Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και του πολυήμερου αφιερώματος στην αφήγηση στη Σαμοθράκη. Πραγματοποιεί εντός και εκτός Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και άλλους φορείς , προγράμματα για ευάλωτες ομάδες, προγράμματα ευαισθητοποίησης για τη διαπολιτισμικότητα , το περιβάλλον κλπ, εξειδικευμένα σεμινάρια επιμόρφωσης για την Εκπαίδευση στην τέχνη της Αφήγησης, την παιδαγωγική αξιοποίηση του παραμυθιού και την ανάπτυξη της αισθητηριακής αντίληψης στην εικαστική δημιουργία Αφηγείται σε festivals στο εξωτερικό, στην Ελλάδα, σε μουσεία σε συνδυασμό με ευρήματα και έργα τέχνης, σε σχολεία, βιβλιοθήκες, νοσοκομεία, πολιτιστικούς χώρους, βιβλιοπωλεία κλπ. Συνεργάζεται με τον οργανισμό Αteliers de la Rue Raisin -France, με φορείς, τον Δήμο, Ινστιτούτα, με καταξιωμένους αφηγητές, καλλιτέχνες και μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχει σε ημερίδες, διεθνή συνέδρια με performances, εισηγήσεις.
Επιμελήθηκε τη συλλογή και την έκδοση δύο συλλογών παραμυθιών. Η μία περιλαμβάνει παραμύθια από διάφορες χώρες του κόσμου. Η άλλη περιλαμβάνει συριακά κουρδικά παραμύθια στην ελληνική και αραβική γλώσσα.
Ο Jean Porcherot, εδώ και 42 χρόνια, διερευνά με πάθος τη διεθνή κληρονομιά των παραμυθιών, των μύθων και θρύλων , εμπλουτίζοντας συνέχεια το ρεπερτόριό του και δημιουργώντας νέους αφηγητές. Καταρχήν, καθηγητής κλασσικής λογοτεχνίας και ιδρυτής εργαστηρίων έκφρασης στα Αteliers de la Rue Raisin, συναντιέται το 1983 με τους Νέο –Αφηγητές. Εκπαιδεύτηκε στην αφήγηση (Agnès Chavanon, Abbi Patrix, Michel Hindenoch, Mimi Barthelemy) και παραδοσιακό τραγούδι (Evelyne Girardon). Με την Εvelyne Giradon ζωντανεύουν εργαστήρια τραγουδιού και αφήγησης και συγγράφουν από κοινού σενάριο συνδυάζοντας δύο τομείς. Ιδρύει το 1984 το atelier των αφηγητών με την Monique Mellon,αφηγήτρια. Το 1990 εγκατέλειψε τη διδασκαλία στην εκπαίδευση, για να γίνει επαγγελματίας αφηγητής. Στα Αteliers de la Rue Raisin ανέπτυξε σημαντικό έργο εκπαίδευσης και εμψύχωσης στη Γαλλία και στο εξωτερικό (Αγγλία, Ισπανία, Τυνησία, Γεωργία, Τουρκία, Ελλάδα ) . Καλλιτεχνικός διευθυντής των Festivals Παραμυθιών των Αteliers de la Rue Raisin , Loire (1991-2018): Νuit du Conte (1994-2010 …) ,σε συνεργασία με το Astronef και Rancontres Contées (2010- 2019..).
O J. Porcherot επιδιώκει να αναπτύξει και να εξελίξει ένα ζωντανό προφορικό λόγο με την απαιτητικότητα που επιζητά η ανάπτυξη μιας τέχνης , στηριζόμενος σε μια πρωτοπόρα παιδαγωγική που το πάθος του και η εμπειρία του ως δασκάλου του επιτρέπει να εμπλουτίσει.
Αυτός που ξέρει και ξέρει ότι ξέρει είναι ένας σοφός, πρέπει να τον ακούμε Αυτός που ξέρει και δεν ξέρει ότι ξέρει , πρέπει να το αποσαφηνίσει Αυτός που δεν ξέρει και που ξέρει ότι δεν ξέρει, πρέπει να το μάθουμε Αυτός που δεν ξέρει και δεν ξέρει ότι δεν ξέρει , πρέπει να τον αποφεύγουμε : είναι ένας ανόητος, ένας βλάκας. https://jeanporcherot.wordpress.com/
Η Γιούλα Μιχαήλ σπούδασε μουσικοπαιδαγωγική στο Παρίσι εξερευνώντας τις μοντέρνες μεθόδους της εποχής (methode Martenot, approche electroacoustique κ.α) όπου και εργάστηκε σε δημόσια σχολεία ως μουσικοπαιδαγωγός. Παράλληλα σπούδασε τζαζ και κλασσικό τραγούδι και ειδικεύθηκε στον φωνητικό αυτοσχεδιασμό. Στην Ελλάδα συνεργάζεται με το Δ.Ω.Πετρούπολης ως υπεύθυνη του τμήματος μουσικής προπαιδείας, παραδίδει μαθήματα φωνητικής και τραγουδιού, μουσικοεκπαιδευτικά σεμινάρια στη Θεσσαλονίκη και εμψυχώνει ποικίλα εργαστήρια για παιδιά σε χώρους σε όλη την Ελλάδα.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες και εχει συνεργαστεί με πολλούς επιφανείς μουσικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει ηχογραφήσει το cd Synomilia για φωνή, με τον Serge Adam στην τρομπέτα και ηλεκτρονικά που κυκλοφορεί από την εταιρεία Defkaz και το CD “‘Eργα Eλλήνων Συνθετών” της“Oρχήστρας Nυκτών Oργάνων Δήμου Πάτρας”. Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις στη Επίδαυρο κ.α (μουσική διδασκαλία, μουσικός).
Έχει γράψει τα μουσικοεκπαιδευτικά βιβλία «Πινακωτή πινακωτή και στα παιχνίδια μουσική» εκδόσεις Σπουδή και «Φωνητικά παιχνίδια, από την ομιλία στο τραγούδι» εκδόσεις Διάπλαση. Επίσης έχει γράψει τα μουσικά παραμύθια «Η μεγάλη βόλτα του κύριου Πετράν» και «Τιριμπιμπίμ, ο ιππότης των χρωμάτων», τις διασκευές από τις όπερες «Ο Μαγικός Αυλός», « ο Κουρέας της Σεβίλλης» και τις βιογραφίες του Μότσαρτ, Ραβέλ, Ροσίνι και Μπετόβεν που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διάπλαση.
Ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις της Action Art:
Αφιέρωμα «Μέρες Μύθων, Μουσικής & Παραμυθιών» Σαμοθράκη 2025
Αφιέρωμα Πολιτισμός-Αφήγηση Μύθων της εκπομπής ERTFLIX ERT NEWS ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
13ο Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης «Μέρες Παραμυθιών». Παραστάσεις 13ο Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης «Μέρες Παραμυθιών» . Εξειδικευμένα σεμινάρια , παραστάσεις σε σχολεία.



